Home Have Alt du skal vide om kompost

Alt du skal vide om kompost

2007
0

Du har sikkert hørt, at kompost er godt og naturligt gødning. Men hvad er kompost egentlig helt præcist, og hvorfor er det lige, det er så godt? Læs med her hvis du vil blive klogere på kompost. Kompost er nemlig fremragende gødning, som helt sikkert er værd at bruge.

Hvad er kompost?

Bakterier, svampe og andre smådyr – det der i fagsprog kaldes mikroorganismer – omdanner organisk materiale så det langsomt bliver til kompost. Det er vigtigt at der både er vand og ilt tilstede, hvorfor det er vigtigt at vende og vande sin kompost hvis laver sin egen kompost. Dette kan selvfølgelig være en smule besværligt, og det er langt fra alle der har mulighed for at lave en kompostbunke i baghaven – derfor er et godt alternativ til dette bare at købe en pose kompost.

Hvorfor har jord og planter godt af kompost?

Først og fremmest indeholder komposten en hel masse næringsstoffer som er gode for dine planter, som f.eks. nitrat, fosfor og svovl. Dine planter vil trives helt fantastisk i en jord tilsat kompost. Udover at fungere som en fremragende gødning til dine planter, hjælper det også jorden med at blive genopbygget. Der er derfor masser af fordele ved at tilsætte kompost til din jord.

Hvorfor skal jeg købe kompost i stedet for kunstgødning?

Nu tænker du måske over, hvorfor du egentlig skal købe kompost i stedet for at købe kunstgødning. Kunstgødning indeholder jo også alle disse vidunderlige næringsstoffer som kompost gør? Og i korte træk så ja, men kunstgødning er under ingen omstændigheder godt for miljøet. Kompost er derfor et enormt godt alternativ til kunstgødning.

5 gode grunde til at du skal erstatte kunstgødning med kompost

Nu ved du meget mere om kompost, men du får alligevel 5 grunde til hvorfor du skal erstatte kunstgødning med kompost:

  1. Indeholder alle de vigtige næringsstoffer dine planter har brug for.

  2. Hjælper jorden med at blive genopbygget.

  3. Forurener ikke jorden i samme grad som kunstgødning gør.

  4. Du får bedre afgrøder siden komposten tilføjer vigtige næringsstoffer til dine afgrøder.

  5. Komposten gør så jorden ikke bliver udpint.

Hvis du stadig ikke er helt overbevist om, at kompost er et godt alternativ til kunstgødning, så kan du jo altid nøjes med at købe bare en enkelt pose kompost, så du undgår at have spildt flere tusind kroner på noget som du ikke synes er pengene værd.

Kompost opsummeret

Kort sagt er kompost en god løsning fordi det er naturligt, det fremkommer via mikroorganismer som omdanner organisk materiale til kompost. Det indeholder en lang række essentielle næringsstoffer som er gode for dine planter og afgrøder. Jorden bliver ikke udpint, og du undgår at forurene jorden som der sker hvis du bruger kunstgødning. Udover at fungere som gødning for dine planter, hjælper det også jorden med at blive genopbygget, så du ikke får en udpint jord der ikke duer til at dyrke afgrøder. Dine afgrøder bliver også bedre, og de vil vokse hurtigere. Kompost er derfor et fremragende naturligt tiltag.