Home Bolig Energiforbedring af din bolig – Har du råd til at lade være?

Energiforbedring af din bolig – Har du råd til at lade være?

2163
0

Står du ligesom mange andre med en varmeregning, der er alt for stor. Eller tænker du ligesom mange andre, at du vil reducere dit co2 forbrug. Uanset hvad du tænker, kommer det ene med det andet. Hvis du vælger at energirenovere dit hus, vil du nemlig både spare på din pengepung, men også spare klimaet. Følg med i denne artikel og få mere afvide!

Har du ikke selv råd til at betale for at energiforbedre dit hus, er der hjælp at hente på Monni.dk, eller via tilskud givet fra staten.

Tilskud til energiforbedringer

Som mange ikke er klar over, indgik Klima-, Energi og Bygningsministeriet i samarbejde med net- og distributionsselskaberne inden for el, naturgas, fjernvarme og olie, i 2012 en aftale, som forpligter dem at hjælpe slutforbrugeren med at spare penge på energien. Ordningen blev sat til at være gældende fra 2013 til 2020. I 2015 blev der foretaget en undersøgelse på, hvem og hvor mange der drager nytte af denne ordning. Her vidste undersøgelsen, at det mest er virksomhederne, mens de private boligejere ikke i så høj grad benytter sig af det. Her blev der også fundet ud af, at det skyldes, at de private boligejere ikke er klar over, at de kan søge tilskuddet.

Overvejer du at søge?

For at blive skrevet op til et tilskud er første step at kontakte net- og distributionsselskaberne inden for el, naturgas, fjernvarme og olie. Du har selvfølgelig den frihed, at du selv kan vælge, hvilket selskab du ønsker at indgå en aftale med. Dog skal du være opmærksom på, at du kun kan benytte dig af tilskuddet til energibesparelsen hos ét selskab til ét delprojekt. Her menes der, at hvis du for eksempel har indgået en aftale med et energiselskab omkring energibesparelse med ny hulmursisolering, udskiftning af vinduer mv. kan du faktisk også godt indgå en anden aftale med et andet energiselskab om energiforbedring ved udskiftning af ens varmekilde.

Energistyrelsen har udtalt, at en energirenovering er ekstra aktuel for boligejere som bor i bygninger bygget før 1980. Nedenstående er generelle ting, som der kan gives tilskud til:

  • Isolering af din bolig (alle former)
  • Udskiftning af vinduer til nye energivinduer
  • Udskiftning af varmekilder
  • Installation af vedvarende energikilder sol, jordvarme, vind.
  • Rådgivning til energirenovering
  • Andre former for energirenovering, hvis der kan lægges grundlag for at det vil spare udslippet af varme.

Hvis du finder en montør eller et håndværkerfirma, bør de også være i stand til at informere dig om dine muligheder for tilskuddet. Så spørg dem! Men husk ikke at få igangsat din energirenovering, før du får tilskuddet. Dette skyldes, at du ikke kan få tilskuddet med tilbagevirkende kraft.

Råd til at opnå energibesparelser

I dette afsnit vil der blive lagt mere vægt på at kigge på enkelte tiltag, som du kan overveje at gøre, for at lave din energibesparelse.

For at finde ud af, hvor i dit hus der er mest utæt, kan du med fordel starte med en termografering. En termografering vil afsløre, hvor de største utætheder er i dit hus er. Efterfølgende kan du så efterisolerer væggene, loftet, gulvet eller skifte dine vinduer. Alt efter, hvor du på termograferingen kan se, at der er mest behov for det. Et af de mest besparende punkter er dog at udskifte din varmekilde. Dette kan eksempelvis være at udskifte dit gamle olie- eller træpillefyr til et nyere fyr eller anden form for varmekilde, da de er meget mere effektive. Dog er fjernvarme næsten altid at foretrække. Vedligeholdelsen er nem og enkel, og samtidig er det miljøvenligt. Andre alternativer til dette kunne være igennem en varmepumpe eller jordvarme. De mest miljøvenlige og billigste varmekilder i form af de faste udgifter er selvfølgelig varmekilderne, der benytter sig af vedvarende energikilder; som solen igennem solceller, eller vinden igennem din egen lille vindmølle. Dog er det værd at bide mærke i, at fjernvarmen, der for eksempel bliver leveret af energiselskabet Ørsted, udelukkende at udvundet af vindenergi.

I takt med ønsket om at gøre ens bolig så tæt som overhovedet muligt, skal man også huske på sit indeklima. Et godt indeklima kan man opnå ved at installere et genvækstanlæg i sit hus, eller huske at lufte ud med gennemtræk i 5-10 minutter nogle gange om dagen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here