Efterårsferien er et oplagt åndehul til at lade op på energi, inden den mørke vinter kommer. Og hvilken bedre måde at gøre dey på end i et dejligt sommerhus sammen med dine kære og midt i farverige landskab, der stråler i gyldne nuancer?
Forbered dit sommerhus på, at du kan bruge det hele året rundt. Et sommerhus er hyggeligt om sommeren, men kan sagtens benyttes på helt samme måde i de kolde måneder. Der er blot nogle ting man skal være opmærksom på, inden man tager en vinterovernatning i sommerhuset.
Hold varmen inde og kulden ude
Med et godt isoleret sommerhus, får du et fristed der kan bruges året rundt. Der er ofte tale om en efterisolering, da de fleste nyere sommerhuse allerede bliver bygget med baggrund i , at de skal kunne bruges hele året.
Det er vigtigt at kunne holde på varmen, det kan blive utroligt dyrt, hvis varmen bare siver ud. Sommerhuse er ikke just kendt for at være energivenlige og optimalt isolerede. Derfor er der typisk rigtig mange penge at jente for dig som sommerhusejer ved at bruge nogle ressourcer på at energirenovere det. Fordelene ligger i, at du holder varmen inde og kulden ude, hvilket også samtidig skaber et bedre indeklima.
Man kan både tage stilling til gulvet, den udvendige og indvendige isolering. Vær også opmærksom på taget og fasade, særligt hvis dit sommerhus ligger på et mere åbent område og kan blive udsat for mere vind og slid. Taget skal holde både regn og sne ude og det samme gælder selvfølgelig for fasaden.
Det kreative efterår ude og inde
Vejret er ikke altid super tiltrækkende om efteråret og vinteren, som om sommeren. Men hvis man tænker nærmere over det, kan man få nogle super sjove og flotte oplevelser udendøre i disse måneder. Man behøves selvfølgelig ikke være de til ørene falder af.
Særligt hvis man har mindre børn kan man altid sætte sig på sin overdækket træterrasse og lave kastaniedyr eller lege i de visne blade i haven. Man kan tage en tur på stranden, hvilket også kan være smukt, selvom man ikke kan bade. Man kan samle nogle sten og male dem, når man kommer tilbage ind i varmen.
Få styr på varmen og hyggen
Mange vælger udover en eventuelt varmepumpe, også at få installeret en brændeovn. Den giver hygge og varme i de kolde måneder. Det er dog svært at tænde op inden man kommer til fritidshuset, men det er ofte et mindre problem, som hurtigt løses. Måske det bare er en del af charmen, at man mødes, sætter gang i varmen som det første og samles foran pillefyret eller brændovnen indtil resten af huset er opvarmet. Hvis man vil spare på miljøet og samtidig investere i noget holdbart, skal man overveje træpiller med høj brændværdi. Det er CO2 neutrale træpiller, hvilket kun er muligt, når træet til træpliierne er et bi-produkt af anden træ-produktion, og når produktionen af træpiller finder sted i eget land.
Indendøre er selvfølgelig det aller vigtigste når det er koldt. Om sommeren opholder du dig formentligt primært udenfor på taressen, i solen. Men i det kolde måneder sidder man i sofaen, under en stor bunker tæpper og ser en god film, med en varm kakao i hænderne.